Windeffect en Grinta

Terwijl een ruime 6 Beaufort over het IJsselmeer blies, stapten op 4 november aan boord: Dirk Brust (ING), Dries Dekker (Veiligheidsregio IJsselland), Christiaan Warger (Happy Workers) en Ruud Heijtink (ArboNed). William Pol (Menno Sappé Reiniging) stapte vanuit een business coaching context ook aan boord. Moniek Kleinsman (Twente Milieu) werd op het laatste moment helaas ziek en zij en Henk Schipper (Fast Forward Wheels) worden in 2014 weer uitgenodigd voor een coachingtraject.

 

Hoe ervaren deelnemers/jouw gast een dag op de Windeffect.nl?


Eerst iets over de filosofie van Windeffect.nl Windeffect gelooft in een leeromgeving waarin mensen uitgedaagd worden om verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat er direct om hen heen gebeurt. Met zeezeilen als metafoor wordt zichtbaar welke (verborgen) talenten in een groep aanwezig zijn. De handelingen aan boord om een zeereis aan te gaan geven duidelijkheid over ieders gedrag en het effect daarvan op anderen. Wat onuitgesproken onder de oppervlakte drijft wordt boven water gehaald. En dat alles met maar één doel: het bereiken van het gewenste effect in de eigen werkomgeving van de deelnemer.

 

Het totale programma:
Schriftelijke intake, telefonisch het kompas scherp op koers zetten, één dag op de Windeffect.nl, een schriftelijke outtake, nabellen en een kaart zorgen voor de brug naar de werkcontext.

 

Het korte Windeffect traject dat aangeboden werd aan de Grinta Business relaties:

Week 41: Eerste contact & toezenden van een uitgebreid intake formulier met als doel: iedere deelnemer komt met aandacht en commitment aan boord.

Week 43: Tweede contact: iedereen circa 20 - 30 minuten met Geert aan de telefoon om zijn/haar doel (nog) scherper te krijgen voor de dag aan boord van de Windeffect.nl.

Week 45: De dag zelf: Welkom aan boord met koffie en verse Groningerkoek van Knol, daarna direct videocamera op je gezicht met als doel om elkaar leren kennen en doelen nog scherper krijgen. En vanwege de harde wind eerst een oefening op de kant met het 'schaalmodel' van de Windeffect.nl: meerpaal werpen! 

 

Bij het meerpaal werpen wordt al snel duidelijk wie de techniek kent om 9 van de 10 keer het touw om de meerpaal te krijgen. En wanneer je met vijf man ingesnoerd zit in het schaalmodel van de Windeffect.nl die steeds harder gaat lopen... hoe goed lukt het dan nog? Bij alle deelnemers kwamen binnen vijf minuten de valkuilen scherp in beeld.

 

Vervolgens na een gezonde lunch het water op met ruim 5 Bft wind. Diverse opdrachten waarbij de deelnemers gecoacht werden op de eigen doelen:
a. Zo snel mogelijk het grootzeil hijsen. Na feedback nog twee keer uitvoeren om het proces goed in te slijten
b. Koers zetten richting Urk en door middel van Tactictools boven 100% bootpotentieel komen
c. 3x vijf minuten in wisselende rollen zo hoog mogelijke performance te scoren

Week 46: Outtake met een outtake formulier: gericht op transfer naar de eigen werkcontext van de Grinta-relaties.

Week 47: Outtake aan de telefoon met Geert, doel: de deelnemers spiegelen in hun afspraken met zichzelf en 'harde' acties plannen in hun agenda en/of met leidinggevende, collega's of medewerkers.

 

De ervaringen en quotes van de Grinta relaties:
Op de Windeffect.nl testte ik hoe het kort en helder communiceren van een visie werkt. "Krijg ik een team professionals mee op de koers waarvan ik zelf overtuigd ben?" Ja, dus! Door de impact van de zeezeilmetafoor drong deze 'ja' echt tot mij door en kon ik deze eenvoudig vertalen naar mijn werk.” Dirk Brust, ING

 

"Een aantal momenten kwam vol binnen. Die spiegel en prikkeling heb je af en toe nodig."
Ruud Heijtink, Operationeel Manager ArboNed

 

“Iedereen meenemen in je communicatie over taak en rol: ... het lijkt een vanzelfsprekendheid. Op de Windeffect.nl werd ik mij bewust van de valkuilen op dit  vlak . Binnen onze organisatie ben ik direct met collega's nagegaan of wij onze taken en rollen écht helder hebben. Nu wel!”
Dries Dekker, Veiligheidsregio / Regionale Brandweer IJsselland

 

Business2Business effect
Windeffect.nl heeft deze ervaring aangeboden vanuit de visie dat het voor jullie als Grinta’s leuk is om iets cadeau te krijgen, maar nog leuker is om een cadeau aan je eigen relatie cadeau te geven. En om meer mensen te laten ervaren hoe wij werken: alleen dán weet je echt wat zo’n dag met je doet!

 

Zonder bemanning bestaat er geen Windeffect. Wij bedanken de Grinta organisatoren (Bart, Bas, etc.), Marketing Drenthe (Jan Albert Westenbrink) en alle andere Grinta-relaties die het mogelijk hebben gemaakt dat we deze ervaring met de gasten van Grinta hebben kunnen delen. Xander en ik hebben hier vanzelfsprekend ook weer van geleerd, kennis en ervaring opgedaan! En bovenal: genoten van de openheid, de motivatie en energie van dit team!

 

Met (vriendelijke) sportieve groet en tot de 27e op de Oliebollen-MTB,


Geert Kamps
Windeffect.nl