Het team van Windeffect

Zonder bemanning bestaat er geen Windeffect. De basisbemanning bestaat uit de kapitein en de schipper. De eerste waakt over de veiligheid van schip en bemanning, de stuurman koerst vol vertrouwen af op het eigenlijke doel. Een goed kapitein weet wat voor de schipper belangrijk is en andersom. Aan boord van de Windeffect tref je dan ook zowel een "trainende kapitein" als een "schipperende trainer" aan.

 

Geert Kamps

Vanaf 1997 heb ik vijf keer radicaal de koers van mijn werkpad gewijzigd om mij vol energie op een nieuw doel te richten. De derde keer startte ik mijn onderneming I-ken en liet gewaande zekerheden los. Juist hierdoor leerde ik omgaan met tegenwind, meer nog met windstilte en voorraden die soms opraken…

 

Toen ik ook een topsporttak aan mijn bedrijf I-ken toevoegde, I-kensport.com, wist ik meteen al dat ik ook weer oog in oog zou komen te staan met een oud patroon: de individuele lat zo hoog mogelijk leggen en keihard werken om de top te bereiken. NK’s, EK’s, WK’ en de Olympische Spelen. Er zit kwaliteit in dat patroon, maar de valkuil ervan werd mij hard gespiegeld: alleen is echt maar alléén. En rust en overzicht voegen enorm veel kwaliteit toe.

 

Op het water komen meerdere werkelijkheden samen: met de wind vol in de zeilen haal ik alles uit mijzelf, daarmee anderen prikkelend om hetzelfde te doen.  Steeds weer de beweging makend van binnen naar buiten, van jezelf naar de ander, van theorie naar praktijk. Waarom doe je de dingen die je doet? Waar zit echt jouw passie?

 

Op het water krijg je je eigen patronen razendsnel in beeld. Door het karakter van de Windeffect.nl, door de strijd met de elementen en door de samenwerking met elkaar. Je oude patroon doorzetten is geen optie: de zee geeft ruimte voor bewustzijn en andere keuzes. Je doorbreekt je patroon en krijgt er direct een krachtige ervaring voor terug!

 

Xander over Geert

Energie!

 

Dat is het woord dat als eerste in mij opkomt als ik aan Geert Kamps denk. Waar hij is, stroomt energie. Door het stellen van een vraag… of juist door het achterwege laten daarvan… een blik… een adempauze. Geert bezit de gave om in zijn rol als trainer in achtbaantempo tot de kern te komen. Dat heet Geerteffect!

 

Als je ervoor kiest om met Geert samen te werken, dan leg je de lat hoog. Want als Geert iets doet, dan doet hij het meer dan goed. Geert zal je steeds uitnodigen om een volgende stap te zetten in je ontwikkeling. Gevraagd of ongevraagd. Hij zal daarbij net zoveel van jou vragen als van zichzelf. Daar ligt volgens mij ook de sleutel van het succes van Geert; elke ervaring met jou als deelnemer gebruikt hij om zelf als trainer te groeien. En daarmee helpt hij vooral jou om jouw effect te vergroten.

 

Xander Beetsma

Zeezeilen is voor mij een ultieme vorm van het opzoeken van een spiegel. Als je ergens beseft dat je een klein onderdeel bent van iets groots, dan is het midden op zee. Als je ergens beseft dat je – hoe nietig je ook bent – heel lang het roer in handen houdt om de situatie naar je hand te zetten, dan is het midden op zee. Als je ergens beseft dat een goede voorbereiding, weten wat je wilt en moedige besluiten je helpen om veilig de overkant te bereiken… dan is het wel op zee!

 

Met deelname aan diverse Schuttevaerraces, 24-uurs-races en Harlingen-Hull-Harlingen ben ik veel over mijzelf als kapitein te weten gekomen. De kracht van het zeezeilen als metafoor voor ontwikkeling gebruik ik in mijn rol als trainend bemanningslid in Windeffect. Aan boord ben ik helemaal in mijn element!

 

Geert over Xander

Een jaar of vijf geleden vertelde ik mijn oud schaatscoach René Harmanni over mijn werk en vak: de combinatie van het trainen en coachen van topsporters en leiders in bedrijfsleven en overheid. Hij vroeg mij of ik oud-collega schaatser Xander nog wel eens sprak, die deed ook zoiets. Toen ik Xander belde, nodigde hij mij meteen uit voor een zeilevenement waar hij van diverse trainer/coaches feedback wilde op zijn eigen optreden. De link was gelegd.

 

Het is zo ontspannend om als trainend bemanningslid te kunnen vertrouwen op de aanwezigheid van Xander. Hij kan meer dan een uur zwijgen of op de achtergrond opereren om ruimte te geven aan het proces. Exact op het juiste moment hoor je dan een vraag, opmerking of instructie over het dek!

 

In mijn eigen interactie met het groeiproces van anderen excelleer ik in aanwezigheid van een heldere spiegel, met bijbehorende rust en wijsheid. Op de windeffect kijk ik af en toe gewoon even omhoog naar de achtersteven …